Zima sa sobom uvek nosi i strah roditelja kako će dete pregurati zimu uz što manje lekova, odsustva iz vrtića, a opet uživanje u snežnim radostima.

Nećete dete uvek uspeti da sačuvate od prehlade. Srećom, ona nije razlog za strah, pa čak ni odlazak lekaru. Proće će za par dana uz supu, čajeve, vitamine i puno pažnje i ljubavi roditelja.

Higijena ruku

Vodite računa da svi u kući redovno peru ruke. Ovo, naravno, ne važi samo za zimu, već je tada pojačan oprez neophodan dodatno. Ne biste verovali koliko još bolesti prljavih ruku postoji, kao što su česte epidemije žutice.

Izbegavajte ljubljenje

Objasnite detetu da treba da izbegava preterano grljenje i ljubljenje prilikom susreta, kako sa drdugima, tako i sa rodbinom.

Papirnate maramice

Upotreba papirnih maramica je odlična, jer se upotrebljene bacaju, pa manje dolaze u kontakt sa površinama u kući i na javnim mestima. Bacili se ovako teže šire nego bez maramice. Naučite dete da svaki put kada kija maramicom prekrije nos i usta, ako bi se bacili zadržali u istoj.

Svež vazduh i zimi

Bitno je da deca bez obzira na uzrast i spoljnu temperaturu, svakodnevno određeno vreme provode na vazduhu. Što je vreme lepše, boravak na vazduhu treba produžavati.

Vazduh bez dima

U koliko deca provode vreme u zadimljenom prostoru, stradaju odbrambene ćelije u bronhijama i lakše se razboljevaju.

Zdrava hrana tokom zime

Bitno je da deca tokom zime jedu što više voća i povrća, kao i mesa. Meso jača imuni sistem, a dragoceni su i vitamini iz voća i povrća. Jogurt, kefir i ostali mlečni proizvodi sadrže korisne bakterije koje će crevnu floru učiniti zdravom.

Topla-hladna voda

Najbolji način za sprečavanje infekcija disajnih puteva je da prilikom tuširanja svakodnevno u kratkom vremenskom intervalu smenjujete toplu i hladnu vodu. Alternativa je da ga umijete i poprskate po grudnom košu u nekoliko navrata dok se inače kupa u toploj vodi.