Kada je u pitanju uvođenje novih kućnih ljubimaca u dom, često je teško znati koja je životinja najbolja. Na kraju krajeva, mnoga mala deca još nisu naučila kako da rukuju i poštuju životinje kako treba, i može biti teško naučiti ih ako već nemate kućnog ljubimca u svom domu. U ovom članku ćemo pogledati najbolje kućne ljubimce za decu prema njihovoj starosnoj grupi, kao i one za porodice sa više dece

Najbolji kućni ljubimci za decu prema njihovom uzrastu

Ako nabavite novog kućnog ljubimca za svoje dete i porodicu, važno je zapamtiti da se od vas, kao roditelja, očekuje da budete primarni negovatelj kako biste osigurali da vaš ljubimac dobije ljubav i brigu koja mu je potrebna. Ne može se očekivati da deca budu u potpunosti odgovorna za životinje u kući.

 Najbolji kućni ljubimci za malu decu

U ovom uzrastu deca imaju tendenciju da zgrabe i vuku životinje, izazivajući im iritaciju i nelagodnost. Imaju mnogo da nauče, pa  kućni ljubimci koji su  zatvoreni u kavezu ili akvarijumu najbolji spoj ovde. Hrčci i morsko prase su sjajni krzneni prijatelji koje možete gledati kako trče po ceo dan, a ribe su još bolje ako mislite da bi vaše dete moglo da provuče prste kroz kavez. U ovom uzrastu neka gledaju životinje i razgovarajte sa njima o važnosti poštovanja.

Najbolji kućni ljubimci za stariju decu

Ova starosna grupa je u stanju da preuzme malo više odgovornosti i treba da razume kako se pravilno odnositi prema životinji. Male ptice, gmizavci, kornjače, glodari ili zamorci su odlični kućni ljubimci za ovaj uzrast. Možete im dati odgovornost za hranu i vodu za svoje životinje, ali vodite računa da ih nadgledate kako biste bili sigurni da ne prehranjuju svog ljubimca, ali i da biste proverili da li to zaista rade. U ovom uzrastu sa njima možete više razgovarati o bezbednosti i higijeni kućnih ljubimaca, ali će takođe moći da rukuju stvorenjima i da ih bolje upoznaju.

Najbolji kućni ljubimci za predtinejdžere

 Predtinejdžeri su spremni da se pretvore u tinejdžere, a sa tom promenom postaju i odgovorniji. Oni su u stanju da vežbaju svoje ljubimce, brinu o njima, pa čak i da čiste za njima. Za ovaj uzrast, možete početi da gledate mačke i pse, kao i bilo kog od kućnih ljubimaca navedenih za prethodne starosne grupe, kao i zečeve. Kao i uvek, nastavite da ih edukujete o nezi i bezbednosti kućnih ljubimaca i obezbedite da se pravilno brinu o svojim životinjama.

Najbolji kućni ljubimci za tinejdžere

 U ovom uzrastu možete početi da ih puštate da gledaju kućne ljubimce kojima je potrebna još veća briga. Stvari poput većih ptica, veci psi ili čak akvarijuma sa ribama. Ovi kućni ljubimci zahtevaju mnogo više odgovornosti i vremena, pa ako mislite da je vaš tinejdžer spreman za to, onda nema razloga da im ga ne dozvolite. Samo se uverite da ćete takođe imati vremena da se brinete o životinji ako stvari ne funkcionišu kako bi mogle, ili vaše dete iz bilo kog razloga ne može da brine o njima.

Najbolji kućni ljubimci za porodice sa više dece

Ako imate više od jednog deteta, nabavka kućnog ljubimca može biti malo nezgodna. Na kraju krajeva, oni imaju tendenciju da se svađaju o tome kome pripada, ali i ko treba da ga hrani i brine. Evo nekih kućnih ljubimaca za koje smatramo da su najbolji za porodice sa više dece.

Zlatna ribica

 Zlatne ribice su sjajni kućni ljubimci jer možete imati više njih, što znači da svako dete može imati jednog kojeg može nazvati i smatrati svojim. Takođe ih je relativno lako brinuti, iako će vam trebati veci akvarijum jer mogu narasti do veoma velike veličine. Ako odaberete zlatnu ribicu, deca mogu naizmenično da ih hrane i čiste njihov akvarijum – između ostalih obaveza. To pomaže da se svađa svede na minimum i svako dete dobije kućnog ljubimca.

 Zečevi ili zamorci

 Zečevi i zamorci često više vole društvo nego sami, sve dok su povezani pre nego što budu ostavljeni zajedno. To znači da svako dete može imati jedno koje mu pripada, imenovati ga i može imati zadatak da bude odgovorno za svog zeca. Osim toga, oni su prilično ljubazni kućni ljubimci.

Psi ili mačke

Mačke i psi podstiču timski rad. Da biste prekinuli svađu, možete reći da oni pripadaju vama (roditeljima) i pustite porodicu da zajedno izabere ime. Deca mogu zajedno da vežbaju psa ili mačku, nahrane ih i provode vreme igrajući se sa njima. Ovo im često pomaže da nauče kako da rade zajedno na čuvanju kućnog ljubimca, ali im takođe može pomoći da se malo bolje slažu.

Pomoc i savet

Posedovanje kućnog ljubimca je avantura za sebe. Pre uzimanja kućnog ljubimca razmislite da li imate uslove za njegovo drzanje , dobro se informisite I uvek mozete potraziti savet veterinara.